2014-éves cikkek

Kerekes doboz

Kilenc kilós és húsz dollárba kerül az új bicikli. Nem fogod kitalálni, hogy miből készül, de annyit elárulunk, hogy nem tűzálló. Egy izraeli feltaláló, Izhar Gafni szerint a kartonpapírból készült bicikli forradalmasítja a közlekedést. A civilben gyártósorokat tervező mérnök amatőr bringás, és több évig kísérletezett a kartonbicikli kifejlesztésével. 

Locsolták a homokot, ez a piramisépítés titka

Mint a teniszpálya a sportoló lába alatt, úgy működött a sivatagi homok az óriási kőtömbök alatt. A homokszemeken gurult a súly, ahogy a totnacipő a salakon. Ez lenne a piramisépítés rejtélyének megoldása egy új kutatás szerint.  

Életmű díj a DMA támogatásával

Dr. Oláh István kapta a Hevesi Endre Alapítvány életmű díját 2014-ben - a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával. A DMA egyik alapfeladata a magyar tudományos újságírás támogatása, és a kiemelkedő teljesítmények díjazása. Ebben a küldetésben az alapítvány a szakmai együttműködést lehetőségét felismerve a rangos díj támogatásával tette lehetővé, hogy 2014-ben kiaoszthassa a Hevesi Endre Alapítvány az életmű díjat. 

 

A rákért felelős molekulát találtak

A vastag- és a végbélrák - az úgynevezett kolorektális tumorok - kifejlődését vizsgálva amerikai kutatók rájöttek arra, hogy az élelmiszerekben lévő zsírok emberi szervezetben tárolása és a betegségek kialakulása között egy molekula teremt kapcsolatot.

Kétszáz éves emberek?

Milyen jó volna sokkal tovább élni, ez a vágy hajtja az emberiséget már évszázadok óta, de az élettartam meghosszabbításának kutatói csak most kerültek közelebb a megfejtéshez, részben azzal, hogy a sejtek öregedését elemezték. A BBC összeállítáásnak szerzői egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy lesznek kétszázéves emberek - majd valamikor, néhány száz év múlva.

 

Volt Jézusnak felesége?

Két éve nagy botrány kerekedett abból, hogy egy papirusz alapján Jézus lehetséges házastársáról vitatkoztak amerikai tudósok. A Vatikán hamisítványról beszélt. Kiderült, a dokumentum erdeti, jelentése azonban korántsem egyértelmű - írja a nol.hu a New York Times nyomán

Antihisztaminnal a rák ellen?

Az allergia kezelésében használt készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.