A növények a fotoszintézis révén alakítják át a szén-dioxidot oxigénné, a baktériumok pedig működésük során fehérjékké, zsírokká alakítják például a cukrot és más aminosavakat. A mostani kísérlet lényege, hogy a kólibaktériumokat genetikusan módosították azzal a céllal, hogy ne cukrot „egyenek”, hanem szén-dioxidot.
Mivel ezeket az organizmusokat nagyon bonyolult genetikailag módosítani, Ron Milo professzornak és csapatának a Weizmann intézetben tíz évébe került, hogy megoldja a feladatot. Az eredmények azt mutatják: a szén-dioxiddal táplálkozó baktériumokat szerves szénmolekulák létrehozására is fölhasználhatják bioüzemanyagok vagy ételek alapanyagához. De nagy jelentősége van az új, genetikailag módosított baktériumnak a klímavédelemben is, hiszen a légkörben felszaporodott szén-dioxidot ezek segítségével csökkenteni lehet.
Milo azt nyilatkozta: az ő laboratóriumuk a világon az első, ahol olyan baktériumot állítottak elő, amely nem cukrot, hanem „levegőt” eszik. Ez első hallásra hihetetlennek tűnik – tette hozzá –, de bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni, s ezzel nagy távlatok nyílnak előttünk a zöld tudományban.
A The Times of Israel cikke alapján